fbpx
  • +31 (0) 6 131 102 51
  • Op afspraak
Shopping cart

No products in the cart.

Koi5er > Producten > koi/vijver Verzorging > Koi | Medicijnen > Bacteriële infectie

Bacteriële infectie (Gatenziekte)

Een bacteriële infectie is vaak een gevolg van slechte waterkwaliteit of het ontstaat na een ziekte (ook door parasieten en wormen). Hierdoor is de slijmlaag van de koi aangetast door schuren, springen of door een te hoge ammoniak, nitriet- of nitraatwaarde. Hierdoor is de beschermlaag van de slijmhuid beschadigd waardoor bacteriën makkelijker vast kunnen hechten aan de huid van de koi. Hierdoor neemt de kans op infecties toe.
Zweren en wonden kunnen overal op het lichaam voorkomen. Een probleem kan zijn dat de infectie of wond op de buik gevestigd is, waardoor het moeilijk te constateren is. In combinatie met normaal gedrag van de koi (die geen symptomen laat zien), is het een ideale voedingsbodem voor de bacteriën om zich te verspreiden en eventueel kruisbesmetting met een andere koi te veroorzaken.
Tip: Vaak bij infectie bij de buik is de anaalvin (vin achteraan de buik) ook aangetast.
Uitwendige symptomen van bacteriële infectie: wond/zweer op mond en/of vin, staartrot, langzaam zwemmen, gewichtsverlies, afzonderen en bloedvaatjes die zichtbaar zijn.

Gevaarlijke bacteriën zijn:
  • Aeromonas hydrophyla
  • Aeromonas salmonicida
  • Flavobacterium columnaris
  • Mycobacterium fortuitum
  • Pseudomonas
  • Vibrio anguillarum

Behandeling:

Wat is de oorzaak van het probleem? Dat kan zijn: stress, parasieten, wormen of een slechte waterkwaliteit. Gebruik de onderstaande producten:
Koi verdoving
Takazumi Medi Tranquil is een verdovingsmiddel die u gebruiken kunt vóór het toepassen van desinfectie- en wondbehandelingsmiddelen zodat de koi niet onnodig pijn lijdt en u het middel eenvoudiger kunt aanbrengen.

Takazumi Tranquil

Desinfectie
Virkon is een desinfectiemiddel dat preventief pathogene bacteriën, virussen en schimmels bestrijdt en tevens het kiemgetal verlaagt.

virkon 500 ml koi5er

Koi5er Vijverzout is een effectieve manier om bacteriële infecties te behandelen en te voorkomen. Gebruik 7 kilo zout (jodium vrij) per 1000 liter water.

vijverzout 5 kilo

SaniKoi Bactimon is een effectief middel tegen bacteriën. Volg goed de instructies van de gebruikshandleiding om overdosering te voorkomen.

Wondbehandeling:
Takazumi Medi Koi Aid geneest, kalmeert, versterkt, hydrateert, verzacht en vernieuwt de huid en helpt de vis om zijn eigen wond op natuurlijke wijze te dichten, waardoor de genezing sneller en veiliger verloopt.

Takazumi Koi Aid koi5er

Takazumi Medi Woundclean is een doeltreffend middel waarmee u de wonden bij uw vissen kan ontsmetten. De zweren en/of wonden reinigt u zo nauwkeurig zonder dat er grote problemen ontstaan.

Takazumi Medi Woundseal gebruikt u ná behandeling met Takazumi Woundclean zodat de wond goed dicht gaat en er geen nieuwe infectie kan ontstaan.

Takazumi WoundSeal 20 ml koi5er

Back To Top